Зустріч представництва в Україні HealthRightInternational – Клініки з прав людини «Право на здоров’я» та ЮК «Астрея» з учасниками бойових дій та їхніми родинами

В рамках соціального проекту: «З Києвом і для Києва» відбулася зустріч представництва в Україні HealthRightInternational – Клініки з прав людини «Право на здоров’я» та ЮК «Астрея» Факультету права та міжнародних відносин Київського університету імені Бориса Грінченказ учасниками бойових дій та їхніми родинами


Дата проведення: 03.11.2018 року
Місце проведення: м. Київ, вул. Тимошенка, 13 б,
приміщення Київського університету імені Бориса Грінченка,
ауд.407

 

03 листопада 2018 року, на базі Київського університету імені Бориса Грінченка, в рамках соціального проекту «З Києвом і для Києва», представництво в Україні HealthRightInternational – Клініка з прав людини «Право на здоров’я» та колектив ЮК «Астрея» Факультету права та міжнародних відносин Київського університету імені Бориса Грінченка, організували та провели спільний захід зорієнтований на забезпечення доступу до соціально-правової та психологічної допомоги учасникам бойових дій (зони АТО) та членам їхніх родин.

На зустрічі були присутні колектив Клініки з прав людини «Право на здоров’я», Оксана Сафронова – соціальний працівник, керівник проекту, Олена Музичук – психолог, Крістіна Мжевська – соціальний працівник, Вадим Климюк – юрист. Колектив юридичної клініки «Астрея» та представники Ради студентського самоврядування Факультету права та міжнародних відносин Київського університету імені Бориса Грінченка – Ангеліна Івашкевич та Сергій Гаргун, учасники бойових дій Анатолій Мацко, Віра Бовсунівська, Ольга Терещенко та її син, діти учасників бойових дій, які навчаються на Факультеті права та міжнародних відносин спеціальностей «право» та «міжнародні відносини».

Оксана Сафронова привітала усіх присутніх на заході та ознайомила із специфікою та основними напрямами роботи Клініки з прав людини «Право на здоров’я». Наголосила на тому, що соціальний напрямок Клініки реалізується шляхом працевлаштування учасників бойових дій, надання їм доступу до безкоштовних санаторно-лікувальних закладів м. Києва. Олена Музичук та Крістіна Мжевська розповіли, що кожен п’ятий боєць повертаючись до мирного життя, переживає посттравматичний стресовий розлад, який виливається у спалахах агресії, пияцтва, знущанні над рідними та близькими. Таку категорію бійців направляють на психологічну та психотерапевтичну реабілітацію – томатіс-терапію – метод стимуляції мозку через прослуховування спеціальних композицій, що активізує нервову систему і збільшує динаміку психічних процесів та каністерапію – лікування за допомогою спеціально навчених для цього собак. Вадим Климюк та Андрій Чернега ознайомили усіх присутніх із юридичним напрямом роботи ЮК «Астрея» та Клініки з прав людини, зокрема наголосили на тому, що захист прав і законних інтересів учасників бойових дій, які повернулися із зони АТО та членів їхніх родин – особлива соціально незахищена категорія суспільства. Це пояснюється тим що, майже, кожен другий боєць потребує медико-санаторної реабілітації на належному рівні, кожен п’ятий потребує поліпшення житлових умов та бажає скористатися своїм правом на отримання земельної ділянки, почастішали випадки із відмовами щодо отримання статусу інваліда війни, особливо це стосується І та ІІ груп інвалідності. Окремою категорією справ можна вважати ігнорування Пенсійним фондом України встановлення надбавок та допомог до пенсії, неврахування до загального пенсійного стажу служби у Збройних силах України періоду перебування в зоні АТО у складі добровольчих формувань тощо. В цілях підвищення правової культури учасників бойових дій та доступності їх до первинної та вторинної безоплатної правової допомоги, проводяться майстер-класи щодо особливостей отримання у власність земельних ділянок учасниками АТО, постановки на квартирний облік та отримання житлової площі, підстав та порядку отримання статусу інваліда війни тощо.

Захід завершився спільним фотографуванням. Присутні гості мали можливість побачити і почути фахових спеціалістів з різних сфер суспільної діяльності, всім були вручені буклети та рекламна продукція ЮК «Астрея» та Клініки з прав людини з тим щоб у майбутньому кожен мав змогу звернутися за кваліфікованою соціально-правовою, психологічною допомогою.