Вшанування Дня Гідності і Свободи

21листопада 2016 р. Факультет права та міжнародних відносин (ФПМВ) спільно з Історико-філософським факультетом (ІФФ), Інститутом журналістики (ІЖ) та Українською Гельсінською Спілкою з Прав Людини (УГСПЛ) провели в залі Вченої ради Університету круглий стіл «Гідність і свобода українського народу – вияв європейської ідентичності».

 

У вступному слові ректор Університету Огнев’юк В. О. акцентував увагу присутніх на важливості урочистого вшанування громадянської мужності українців, які стали незалежними ще з 1 грудня 1991 р. за результатами референдуму. Однак подальший поступ української незалежності супроводжувався складними процесами, які спричинили Помаранчеву революцію та Революцію Гідності, цілями яких, у свою чергу, було відстоювання прав людини та європейського майбутнього України, відданості ідеалам свободи, справедливості, утвердження в державі демократичних цінностей.

 

До відзначення в Університеті Грінченка  Дня Гідності та Свободи в цьому році долучилися відомі в Україні науковці і практики – правники, філософи, історики, журналісти, правозахисники. Їхні виступи були змістовними, цікавими, взаємодоповнюючими, з своєрідними родзинками, які з неприхованою цікавістю сприймалися учасниками круглого столу.

 

Зокрема своїми міркуваннями про Гідність і Свободу в українському конституційному вимірі поділилися поважні гості Університету Домбровський І. П., суддя Конституційного Суду України у відставці, Голова КСУ в 2006-2007 рр., та Кампо В. М., суддя Конституційного Суду України у відставці, кандидат юридичних наук, доцент. Відомі конституціоналісти ознайомили присутніх з проектом Закону України «Про повагу гідності людини».

 

Про окремі філософські та історичні аспекти, а саме про цінності свободи як вияв європейської ідентичності та про історичну свободу у політиці національної пам'яті учасники круглого столу дізналися з цікавих виступів наших колег Александрової О. С., доктора філософських наук, професора, декана ІФФ, та Салати О. О., доктора історичних наук, професора, завідувача кафедри історії України цього ж факультету. А виступ-презентація Бойчука Д. В., кандидата юридичних наук, доцента кафедри публічного та приватного права ФПМВ, про чисельні факти незаконного позбавлення волі та викрадання людей під час Революції Гідності настільки зворушив аудиторію, що вона після почутого і побаченого на екрані та поринена в спогади про трагічні події трирічної давності ушанувала загиблих хвилиною мовчання.

 

Про існуючі в міжнародному праві та судочинстві механізми захисту прав людини, але маловідомі пересічним громадянам, учасники круглого столу дізналися з виступу-презентації «Гідність і свобода - основні елементи системи захисту прав людини» кандидата юридичних наук, доцента, 2 професора кафедри міжнародних відносин та міжнародного права ФПМВ Тимченко Л. О.

 

Своєрідним голосом з Майдану та із зони АТО став на круглому столі виступ на тему «Побудова України: від симулякру до країни гідності» офіцера Збройних Сил України, учасника АТО, кандидата політичних наук, старшого викладача кафедри журналістики та нових медіа ІЖ Сніжка А. С. Як активний учасник багатьох буремних подій, Сніжко А. С. поділився власним сприйняттям та оцінкою явищ і процесів новітньої історії України, починаючи від студентських протестів 1990-х рр. і закінчуючи нинішніми складними внутрішніми протиріччями та їх вирішенням.

 

З правовою характеристикою категорій честі і гідності в умовах розвитку адміністративного законодавства та з деякими можливостями конституційної скарги як способом забезпечення (шляхом до) найвищих соціальних цінностей виступили Нашинець-Наумова А. Ю., кандидат юридичних наук, доцент, завідувач кафедри публічного та приватного права ФПМВ, та Карелова Г. А., кандидат юридичних наук, науковий консультант судді Конституційного Суду України.

 

Справжнім урізноманітненням тематики круглого столу був виступ про проблеми реконструкції у європейських постконфліктних країнах в контексті історичної правди та збройних конфліктів Мартиненка О. А., доктора юридичних наук, професора, керівника аналітичного напряму Української Гельсінської спілка з прав людини.

Логічним завершенням круглого столу був виступ про інформаційні фільтри та свободу українського народу Афанасьєва І. Ю., кандидата історичних наук, доцента кафедри реклами та зв’язків з громадськістю ІЖ.

 

Закриваючи роботу круглого столу, його модератор Грицяк І. А. кандидат юридичних наук, доктор наук з державного управління, професор, декан ФПМВ, наголосив на тому, що Революція Гідності ще не закінчилася, вона лише набирає обертів у інших формах і виявах – цивілізованих, не кровопролитних, а повсякденної і напруженої праці кожного українця, який будує сучасну українську державу. Орієнтиром цієї праці мають бути європейської цінності і стандарти, дотримання, використання, виконання і застосування яких допоможуть створити належні умови гідного життя, навчання, праці, відпочинку тощо.

Учасники круглого столу висловили побажання продовжувати подібні дискусії, зокрема із залученням відомих науковців, практиків, експертів.