Всеукраїнський з’їзд юридичних клінік в Білоцерківському національному аграрному університеті

 

Колектив ЮК «Астрея» Факультету права та міжнародних відносин Київського університету імені Бориса Грінченка взяв участь у черговому З’їзді Асоціації юридичних клінік України, який відбувся на базі Білоцерківського національного аграрного університету, розташованого у самому серці мальовничого історичного міста Білої Церкви. Історична спадщина міста нараховує майже тисячу років, якій може позаздрити навіть стольний град Київ.

Захід відбувся на базі юридичної клініки «Право та практика» Білоцерківського національного аграрного університету і знаменує початок нового партнерства із Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору», за підтримки якого й відбувся З’їзд. Це традиційний та важливий захід для спільноти юридичних клінік і, задля підвищення його ефективності, цього річ З’їзд відбувся у відродженому форматі конференції. Однією з головних цілей зустрічі є сприяння розвитку ініціативності та лідерства юридичних клінік. Програма була насичена інтерактивними панельними дискусіями та творчими майстер-класами. Серед запрошених спікерів були представники партнерських організацій з України, Польщі, Німеччини та Великобританії, які поділилися своїм досвідом та досягненнями у сфері діяльності юридичних клінік.

На заході були присутні представники юридичного клінічного руху з різних регіонів України – місто Київ представили юридичні клініки Київського університету імені Бориса Грінченка, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Академії адвокатури України, Національного університету «Києво-Могилянська академія», Національної академії внутрішніх справ України. Від ЮК «Астрея» Факультету права та міжнародних відносин Університету на заході були присутні Андрій Чернега та Сергій Гаргун.

Захід відбувся у два етапи, день перший з’їзду відбулося обговорення та затвердження: оновлених редакції Статуту Асоціацію юридичних клінік України (Асоціація) та Стандартів діяльності юридичних клінік України; Положення про дорадчі органи Асоціації, Правління та Повноважної ради. Керівництво Асоціації прозвітувало про пророблену роботу за 2018-2019 рр. та оголосило підсумки першого моніторингу діяльності юридичних клінік. В рамках блоку «Трансформації фінансового сектору» відбулися панельні дискусії щодо: перспектив створення інституту альтернативного вирішення спорів в Україні; практичних аспектів консультування з питань, пов’язаних із фінансовими послугами; як захистити себе від фінансового шахрайства.

Наступного дня до заходу долучилися іноземні партнери та спікери Асоціації. Віктор Ковальський – Президент першого українського юридичного видавництва «Юрінком-Інтер», шеф-редактор загальнонаціональної правової газети Юридичний вісник України, презентував «Активлекс – інтегровану систему нормативних актів та юридичної аналітики». Іноземні партнери – Джонні Хол (Університет Норсамбрії, Великобританія); Марія Цип’ящук, Павел Клімек (Польська мережа ЮК); Філіп Черніцкі (Польська мережа ЮК, GAJE), Ульріх Штеге (ENCLE) – поділилися досвідом діяльності мережі юридичних та викликами, що стоять перед ними, запропонували нові формати міжнародної співпраці та партнерства між юридичними клініками. Сергій Буров (Освітній Дім прав людини в Чернігові), Микола Сіома (Українська фундація правової допомоги), Наталія Бімбірайте (Мережа правового розвитку), Ксенія Семьоркіна, Андрій Галай (Українська Гельсінська спілка з прав людини) висвітлили ряд питань пов’язаних з можливостями співпраці між Домами з прав людини та юридичними клініками; співпраці з провайдерами правової допомоги для ЮК в рамках платформи Простору Pro Bono; створення правового простору, як спільної комунікаційної платформи провайдерів правової допомоги; створення програми іноземного стажування для студентів ЮК тощо.

Ольга Настіна, Тетяна Шолкова, Лідія Нестеренко, Юлія Хмарук, Юлія Ломжець сформували та висунули пропозиції щодо приєднання до підтриманих Асоціацією регіональних ініціатив на базі здобутого досвіду юридичної клініки юридичного факультету БНАУ.

Захід завершився підведенням підсумків та спільною фотосесією.