Підвищення кваліфікації працівників кафедри – важлива складова ефективності освітнього процесу та професійного зростання викладачів

У вересні 2022 року кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник, доцент кафедри Інна Ворошилова отримала сертифікат про підвищення кваліфікації з міжнародного гуманітарного права (МГП). Курс навчальних семінарів з МГП тривав 8 по 11 серпня 2022 року, а навчання було організовано Інститутом законодавства Верховної Ради України спільно з Делегацією Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) в Україні.

В ході курсу розглядалися особливості здійснення гуманітарної діяльності Делегацією МКЧХ в Україні в умовах збройної агресії РФ проти України, роль МКЧХ у розробці та реалізації норм МГП.

У цьогорічному курсі особливий акцент було зроблено на захисті цивільного населення та осіб, позбавлених свободи, питаннях гуманітарного доступу в ході збройного конфлікту, осіб, які зникли безвісти, поводженні з тілами та процесі їх ідентифікації (право знати) безпосередньо в Україні. В контексті збройної агресії РФ проти України також розглядалися питання імплементації та виконання норм МГП з акцентом на ролі у цьому процесі українського парламенту.

Не обійшли доповідачі й увагою питання відповідальності за порушення норм міжнародного гуманітарного права – було розглянуто статути міжнародних військових трибуналів ad hoc та Міжнародного кримінального суду в контексті відповідальності за порушення норм міжнародного гуманітарного права, зокрема, в Україні.

Із вітальним словом до учасників заходу звернулися виконуюча обов’язків Керівника Інституту законодавства Верховної Ради України Леся Савченко та керівник програм Делегації МКЧХ в Україні Даніел Буннскоґа.

У перший день курсу радник з правових питань Делегації МКЧХ в Україні Віра Ніколаєнко представила вступну лекцію в міжнародне гуманітарне право (зокрема, розповіла про поняття, предмет та юридичну природу норм МГП, історію та джерела, різницю між поняттями jus ad bellum та jus in bello та співвідношення й взаємозв’язок між галузями міжнародного гуманітарного права та міжнародного права в галузі прав людини), а речник Делегації МКЧХ в Україні Олександр Власенко розповів про особливості здійснення гуманітарної діяльності МКЧХ в Україні;

Другий день роботи розпочався з лекції к. ю. н., асистента кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Альбіни Басистої, яка детально зупинилися на сфері застосування норм МГП, а також на характеристиці поняття збройного конфлікту та його видах, веденні бойових дій, засобах і методах ведення війни, забороні й обмеженні певних видів зброї, а також на аналізі принципів розрізнення, пропорційності та запобіжних заходів.

Третій день роботи був присвячений практичним питанням захисту цивільного населення та осіб позбавлених свободи в ході збройних конфліктів, осіб, які зникли безвісти, поводженню з тілами та процесу ідентифікації (право знати), зокрема в Україні. Спікерами виступили Ніколаос КІССАС, заступник координатора відділу із захисту населення (захист цивільного населення) Делегації МКЧХ в Україні, Ніколєтта Антоніні, заступник координатора відділу захисту населення (позбавлення волі) Делегації МКЧХ в Україні, Назлі САНЬЄ, заступник координатора відділу захисту населення (захист сімейних зв’язків) Делегації МКЧХ в Україні та Андрес Родрігез ЗОРРО, координатор судово-медичного відділу Делегації МКЧХ в Україні.

Завершальний день навчального курсу був присвячений лекції та дискусії з українським фахівцем у галузі МГП Тимуром Коротким, к. ю. н., віце-президентом Української асоціації міжнародного права, радником президента Товариства Червоного Хреста України з МГП. Він привернув увагу до питань імплементації та виконання норм МГП та ролі у цьому процесі українського парламенту, а також до практичних аспектів переслідування на національному та міжнародному рівні за порушення норм і принципів МГП.

По закінченні курсу учасники заходу, крім цінних й актуальним теоретичних і практичних знань, отримали відповідні сертифікати.

Крім того, методичні матеріали, підготовлені для учасників навчального курсу та розраховані, у тому числі, й для використання при викладанні навчальної дисципліни «Міжнародне гуманітарне право» у закладах вищої освіти, будуть додані до бази даних навчальних матеріалів для вивчення навчальних дисциплін студентів ОП «Міжнародне право» спеціальності 293.00.01 «Міжнародне право», що формується Центром «Міжнародне право» кафедри міжнародного права, європейської та євроатлантичної інтеграції.

Підвищення кваліфіка...
Підвищення кваліфікації працівників кафедри – важлива складова ефективності освітнього процесу та професійного зростання викладачів