Зелений курс ЄС та екологічні права людини

    20 лютого 2021 року на платформі Google Meet відбулась гостьова лекція на тему «Зелений курс ЄС та екологічні права людини» експертки з Зеленого курсу та кліматоохоронного права, к.ю.н., членкині Правління Кліматичної мережі країн Східнлї Європи, Кавказу та Центральної Азії і Міжнародної Академії екологічного права МСОП ООН – Світлани Романко.

Метою даної лекції було розширення знань студентів щодо Європейського зеленого курсу (далі – ЄЗК), у тому числі, ролі України в плані дій ЄС для озеленення практично усіх сфер життя, оскільки уряд України заявив про намір долучитися до ЄЗК ще з грудня 2019 року. Такі прагнення уряду є важливими з огляду на необхідність формування в Україні державної політики, яка б враховувала екологічні та кліматичні виклики сьогодення.

   Спікерка розповіла про глобальний кліматичний рух (350.org), який мобілізує до боротьби з кліматичною кризою, реалізує кампанії громадського впливу проти індустрії викопного палива та підтримує кліматичних активістів по всьому світу. Поділилася міркуваннями та напрямами розвитку руху, зокрема щодо, нових проєктів з викопного палива у світі, зупинення фінансових потоків в індустрію викопного палива, перехід на відновлювальну енергетику та ін.

  У ході лекції студенти дізнались про ЄЗК та його значення для міст. Так, синхронізація з ЄЗК на місцевому рівні, за словами лекторки, дасть: чисте повітря; сортування відходів та скорочення утворення сміття; розвиток зеленого бізнесу та інвестиції в екологічні товари та послуги; підтримку місцевих виробників та органічної продукції; перехід на чисту енергію та ін.  Водночас, ЄЗК сприятиме озелененню міст та зробить життя в них екологічно безпечним та комфортним. Лекторка наголосила, що хоча політика євроінтеграції і долучення до ЄЗК здійснюється на національному рівні, багато елементів ЄЗК мають регіональний вимір. Вони є дуже важливими і для місцевої влади, і для самих міст. Перш за все, мова йде про питання адаптації до зміни клімату, енергоефективності, розвитку ВДЕ, транспорту в містах, збереження біорізноманіття, сталого харчування, зменшення забруднення довкілля. Міста можуть вже сьогодні орієнтуватись у своєму стратегічному розвитку на останні європейські тенденції щодо озеленення усіх сфер суспільного життя, та робити відповідні практичні кроки.

   Одним із таких прикладів, як наголосила С.Романко, є місто Рівне, в якому існувала проблема зменшення кількості зелених зон у місті внаслідок міського будівництва, невиконання органами місцевого самоврядування робіт із благоустрою зелених зон. І вирішенням заначеної проблеми стала діяльність  ГО ”Сад історій”, де громада може досягла успіху у системному озелененні міста. Все почалось з розуміння того, що недостатньо просто саджати дерева. Треба впливати на місцеву політику.

   Також студенти дізналися про екологічні прав, можливості їх захисту та гарантії.

  Студенти та викладацький склад кафедри вдячні пані Світлані за вкрай актуальну та цікаву тему сьогодення, яка матиме свій вплив на життя кожного у майбутньому!

Зелений курс ЄС та е...
Зелений курс ЄС та екологічні права людини
Зелений курс ЄС та е...
Зелений курс ЄС та екологічні права людини
Зелений курс ЄС та е...
Зелений курс ЄС та екологічні права людини
Зелений курс ЄС та е...
Зелений курс ЄС та екологічні права людини
Зелений курс ЄС та е...
Зелений курс ЄС та екологічні права людини