Закордонне відрядження на запрошення Уряду федеральної землі Каринтія

 

13-18 листопада 2017 року делегація Київського університету імені Бориса Грінченка у складі завідувача кафедри міжнародних відносин та міжнародного права, д.і.н., проф. Ігоря Володимировича Жалоби та Голови наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених, студентки 5-го курсу Факультету права та міжнародних відносин Олександри Гондюл перебувала у закордонному відрядженні у м. Братислава (Словаччина), Відні та Клагенфурт (Австрія) на запрошення Уряду федеральної землі Каринтія.


У рамках програми перебування делегація взяла участь у роботі наукового круглого столу «Україна – Словаччина: розвиток двосторонніх відносин та дійові особи», присвяченого 100-річчю української дипломатії. Круглий стіл відбувся 14 листопада 2017 року у Посольстві України в Словацькій Республіці в м. Братислава. У заході взяли участь українські та словацькі історики, науковці, політологи, представники МЗС Словацької Республіки, мас-медіа, студенти, члени української громади. Із промовою перед присутніми виступив Посол України в Словацькій Республіці Ю.Мушка, який звернув увагу на складну історію зовнішньополітичної служби України, виникненні та становленні МЗС України. Окремо Посол зупинився на питанні розвитку українсько-словацьких двосторонніх відносин.


15 листопада 2017 року у Віденському університеті делегація взяла участь в українсько-австрійській науковій конференції «Україна і Австрія – сто років тому», також присвяченій 100-річчю української дипломатичної служби. Організаторами заходу виступили Посольство України в Австрії, Австрійсько-українське товариство, Віденський університет і Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин. Доповідачами виступили професори Ірина Матяш (Київ), Ігор Дацків (Тернопіль), Олег Павлишин (Львів), а також професори Андреас Каппелер, Крістоф Аугустиновіч та Керстін Йобст (Відень). У виступах було окреслено період становлення української державності у 1917-1920 роках у контексті міжнародних зв’язків УНР та ЗУНР, а також
перші кроки зі становлення української дипломатичної служби.


16–17 листопада 2017 року делегація Університету була учасником Міжнародної конференції «Діалог та культура», що включала в себе Панельну дискусію на тему «Мультикультуралізм: Протистояння – Емоції – Комунікації», а також 28 Європейський Конгрес етнічних меншин. Традиційно місцем проведення конференції виступає столиця федеральної землі Каринтія м. Клагенфурт. Цього разу міжнародні експерти обговорювали тему «Етнічні групи в епоху цифрового світу».

Перед початком конгресу Почесним консулом Республіки Австрія в м. Чернівці Сергієм Осачуком була вручена висока нагорода Удо Пушнігу, який є провідною особою у співпраці, яка відбувається між Чернівецькою областю і землею Каринтія.
У рамках Конгресу відбувся також офіційний прийом іноземних делегацій у мерії м. Клагенфурту за участі мера пані Марії-Луїзи Матіашіц та у Почесному консульстві Румунії.