Відвідання студентами Факультету права та міжнародних відносин та ЮК «АСТРЕЯ» Верховної Ради України

 Дата заходу: 27 березня 2017 року

Місце проведення: м. Київ, вул. М. Грушевського, 5

   Студенти ІІ, ІІІ та ІV курсів Факультету права та міжнародних відносин разом із колективом ЮК «Астрея» відвідали Верховну Раду України – єдиний законодавчий орган державної влади України. Захід приурочений до відзначення 100 років відколи у березні 1917 р. була створена Українська Центральна Рада – стала першим попередником сучасного українського Парламенту. Вона розпочала розбудову української державності шляхом проголошення Універсалів та ухвалення 22 січня 1918 року Конституції України. З того часу відбулося багато державотворчих та правотворчих подій, які супроводжувалися зміною влади та політичних режимів. Після Центральної Ради естафета державотворення перейшла до Гетьманату Павла Скоропадського, який взявся до створення єдиного представницького органу – Сойму. Безпосереднім конституційним попередником Верховної Ради України була Верховна Рада УРСР, а перший український радянський парламент було скликано 1938 року, проте засідання на Грушевського, 5 розпочалися тільки в літку 1939 року.

   Верховна Рада УРСР обиралася громадянами республіки на основі загального, рівного і прямого права. Проте самі вибори жорстко контролювалися Комуністичною партією України. За всю історію Рада скликалася 11 разів. Кількість депутатів становила 650 осіб, а після 1989 року була скорочена до 450. Термін повноважень був 4 роки. Від 60% до 70% складу парламенту становили комуністи.Останні вибори до Верховної Ради УРСР в умовах існування Радянського Союзу відбулися 1990 року. Після прийняття Акту проголошення незалежності України перетворилася на Верховну Раду України. З дня проголошення незалежності та обрання першим Президентом України – Леоніда Кравчука, Верховна Рада України скликалася 8 разів, останні вибори до ВР України відбулися 26 жовтня 2014 року. Сьогодні діє Парламент VIIIскликання у складі 423 депутатів, з яких 223 створюють Коаліцію (Блок Петра Порошенка та Народний фронт), 153 – опозиція, 47 – позафракційні і 27 – вакантні місця.

   Керівництво Верховною Радою України здійснює Голова Верховної Ради України (сьогодні Андрій Парубій), який обирається народними депутатами шляхом таємним голосуванням. Допомагають йому перший заступник та заступник Голови ВРУ. Внутрішня організація та діяльність ВРУ здійснюється за допомогою Апарату ВРУ. Законопроектна робота, підготовка і попередній розгляд питань, віднесених до відання ВРУ відбувається у комітетах ВРУ, які створюються з числа народних депутатів.

   Першим головою Верховної Ради України з 1938-1941 рр. був партійний функціонер – другий секретар ЦК КП(б)У Михайло Бурмистренко. Цей уродженець Саратовської губернії Росії мав українське прізвище, але його біографія жодним чином не була пов’язана з Україною. У 1941 році він загинув при спробі вийти з німецького оточення на Полтавщині. І тільки у часи горбачовської «перебудови» головою Верховної Ради України став знову компартійний функціонер – очільник харківських комуністів Володимир Івашко, а після його переводу до Москви – Леонід Кравчук. Леонід Макарович же на цій посаді зустрів розпад Радянського Союзу та перші кроки формування Незалежної України.

   У 1991 р. під час прийняття Акту проголошення Незалежності України з будівлі парламенту було спущено Державний Прапор УРСР і піднято стяг блакитного і жовтого кольорів, який згодом було затверджено, як державний прапор. В 1990-х роках будинок Верховної Ради зазнав певної реконструкції та декомунізації. В 2001 р. з фасаду були зняті чотири декоративні серпи й молоти. Статуя Леніна, що була розміщена позаду президії, була демонтована, замість неї встановлено Державний Прапор України. На межі століть на тій стіні було розміщено зображення мапи України, горизонтально поділеної на синю та жовту частини. Влітку 2008 р., за ініціативи Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка, з залу прибрали комуністичну символіку, а замість карти було розміщено стилізацію Державного Прапора України.

   Будинок українського Парламенту складається з трьох поверхів. На першому поверсі розміщений вестибюль головного входу простий за архітектурними формами, безпосередньо поєднаний урочистими сходами зі світлими парадними кулуарами-фойє другого поверху, оздобленими рядом пристінних колон із мармуру зі стилізованими коринфськими капітелями на кшталт фасадних. На другому відведені місця для проведення реєстрації народних депутатів України та забезпечення їх робочими матеріалами. Центром об’ємної композиції будинку Верховної Ради України є розташована на другому поверсі сесійна зала на 1000 місць, загальною площею 650 м². Форма її восьмигранна з об'ємами лож і балконів, розміщених за межами основного восьмигранника. Також на другому поверсі розміщене художнє полотно «Державотворення», на якому відображено момент прийняття Акту проголошення незалежності України. Відкриття картини відбулося 22 серпня 2001 року з нагоди 10-ї річниці Незалежності України. Того ж дня у кулуарах сесійного будинку було відкрито Галерею портретів голів Верховної Ради України.