Екскурсія студентів-міжнародників до Музею «Кирилівська церква»

 

28 травня 2019 року студенти 1 курсу, які навчаються за освітніми програмами «Регіональні студії» та «Суспільні комунікації» спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» відвідали Музей «Кирилівська церква».

Як зазначила студентка Альона Дяченко: «Кирилівська церква - унікальна пам'ятка архітектури часів Київської Русі, яка збереглася до наших часів. Як їй вдалось пронести свою красу крізь століття? Все просто. Головну роль у цьому відіграло розташування церкви та її призначення. Церква будувалася на перехресті багатьох доріг та на височині. Вона від початку повинна була відігравати дві ролі: духовну та оборонну. Стіни цієї церкви-фортеці майже 2 метри вшир, а верхня частина виконувала охоронну функцію.

Головною відзнакою цього храму є внутрішнє оздоблення, а саме фрески, якими вкрити всі стіни. Вже на вході ми можемо побачити першу, досить масштабну фреску «Страшного суду». Дуже цікаво дивитися на стіни, бо помітний контраст між фресками, якими церкву було оздоблено при її будівництві, та вже більш пізніми у 19 ст. Не можна не згадати, що під час цієї екскурсії ми мали нагоду ознайомитися з роботами Михайла Врубеля. Серед них вельми відомий іконостас та деякі фрески.
Хоч під час війн церква неодноразово спустошувалась та зовні вона вже виглядає дещо по-іншому, ніж раніше, але внутрішня краса збереглась і продовжує дивувати нас і сьогодні».