Гостьова лекція народного депутата України Ростислава Павленка

18 жовтня 2022 року відбулася гостьова онлайн-зустріч викладачів та студентів освітніх програм «Міжнародне право», «Суспільні комунікації» та «Регіональні студії» з народним депутатом України, кандидатом політичних наук, доцентом Ростиславом Павленком. Лекція Ростислава Павленка відбулася на запрошення завідувача кафедри міжнародних відносин Василя Миколайовича Яблонського в рамках діяльності Інформаційно-аналітичного центру Факультету права та міжнародних відносин та у продовження ініціативи кафедри міжнародних відносин «Рандеву з професіоналом».

В ході лекції здобувачі дізналися про роль релігійного чинника для розвитку держави та її зовнішньої політики, практичні аспекти та особливості шляху України до отримання визнання власної Церкви, а також про вплив чинників внутрішнього сприйняття та російської агресії на позицію Вселенського Патріархату.

Спікер приділив увагу і розкриттю юридичних аспектів отримання Томосу, його значенню для України та проблемам, які довелося подолати нашій державі на шляху до отримання визнання Вселенським Патріархом Православної Церкви України (ПЦУ), та над вирішенням яких Україна ще продовжує працювати.

Особливо Ростислав Миколайович підкреслив роль дипломатичної служби в отриманні визнання ПЦУ, розповів про сучасний стан дипломатичних зв’язків України і Фанару, а також рівень відносин останнього із закордонними дипломатичними центрами. Багато цікавого студенти дізналися і про особливості функціонування дипломатичного представництва Вселенського Патріархату в Україні сьогодні та ключові напрями співпраці.

Онлайн-зустріч дозволила викладачам та студентам отримати більш ґрунтовні знання про сучасні взаємини України та Фанару, сприяла формуванню розуміння особливостей реалізації релігійної дипломатії, що вкрай актуально сьогодні з огляду на виклики, що стоять перед нашою державою.

Щиро дякуємо Ростиславу Миколайовичу за присвячений час та корисну і дуже цікаву лекцію, що сприяє формуванню у наших студентів практико-орієнтованих знань.

Сподіваємося на нову зустріч і продовження співпраці!