Круглий стіл «Держава, право і суспільство в творчості Тараса Шевченка»

     22 березня 2017 року в рамках проведення циклу заходів «Шевченківський березень– 2017» відбувся круглий стіл «Держава, право і суспільство в творчості Тараса Шевченка».

   Захід розпочався із вступного слова старшого викладача кафедри публічного та приватного права, кандидата юридичних наук Чернеги Віталія Миколайовича, який об’єднав студентську молодь (нове покоління юристів) задля осягнення творчих здобутків Тараса Григоровича Шевченка. Він також виступив із доповіддю за такою темою: «Держава, право та первинний і основний осередок суспільства (сім’я) в Шевченкових творах».

   Першокурсники за спеціальністю «Право» – головні учасники круглого столу показали вміння визначати й осмислювати ключові проблеми державотворення і права, що порушені в Шевченкових творах.

Здобувачі вищої юридичної освіти виступили із доповідями за такою проблематикою:

1. Державний устрій, суспільний лад і правова система очима Тараса Шевченка (Гаргун Сергій);

2. Втілення Шевченкових ідей прав людини в Загальній декларації прав людини(Бідюкова Анна)

3. Проблеми соціальної нерівності в драмі «Назар Стодоля»(Козак Дмитро);

4. Безправне становище жінок у творчості Тараса Шевченка(Зарицька Інна);

5. Становище покритки в тогочасному суспільстві в поемі «Наймичка»(Солонович Анастасія);

6. Особисте розпорядження Тараса Шевченка на випадок смерті в поезії «Заповіт»(Вітюк Анна);

7. Соціально-філософське осмислення послання «І мертвим, і живим, і ненарожденим землякам моїм...»(Малєкіна Ніна).

У жвавій дискусії взяли участь: заступник декана з науково-педагогічної та соціально-гуманітарної роботи Факультету права та міжнародних відносин, кандидат історичних наук Баранова Наталя Валеріївна; старший викладач кафедри публічного та приватного права, кандидат юридичних наук Чернега Віталій Миколайович та студенти-першокурсники.

Чернега Віталій Миколайович виступив із заключним словом, щиро подякувавши керівництву Факультету права та міжнародних відносин Київського університету імені Бориса Грінченка, колективу кафедри публічного та приватного права за схвалення ідеї проведення круглого столу за такою самобутньою тематикою та юним правникам-грінченківцям за їх креативність.