Зустріч із доктором юридичних наук, професором Юридичного факультету Софійського університету імені Святого Климента Охридського Василем Іліїєм

 

19 жовтня 2018 року
м. Київ, вул. Тимошенка, 13-б
приміщення Факультету права та міжнародних відносин
Київського університету імені Бориса Грінченка


В рамках робочого візиту до Києва Василя Ілії – академіка, доктора юридичних наук, професора Юридичного факультету Софійського університету імені Святого Климента Охридського, відбулася зустріч із керівництвом Факультету права та міжнародних відносин, представниками Студентського парламенту Київського університету імені Бориса Грінченка та студентами перших курсів спеціальності «право» та «міжнародне право», студентами-консультантами ЮК «Астрея».
Під час зустрічі Василь Ілія запросив усіх бажаючих долучитися до участі у міжнародній освітній програмі, директором якої він є і запропонував тісну співпрацю у сфері юриспруденції. Також, спілкуючись із студентами, останні дізналися, що наш гість працює вже понад 20 років адвокатом і має величезний досвід у сферах реалізації положень цивільного, сімейного, земельного та адміністративного законодавства.
Ділячись своїм досвідом, звернув увагу майбутніх юристів на основи римського приватного права, вивчення і зрозуміння яких відкриває двері у сучасний світ національного та континентального міжнародного цивільного, господарського та сімейного права.
Василь Ілія, з великим задоволенням, поділився досвідом євроінтеграції Болгарії. І наголосив на тому, що враховуючи законодавчо закріплений стратегічний курс України на євроінтеграцію, важливим і корисним є досвід країн, що вже набули членства у ЄС, а саме реального досвіду трансформацій Болгарії. Болгарія чітко визначила курс на європейську інтеграцію ще у 1990 р. Європейський вибір країни активно реалізовувався шляхом прийняття офіційних документів, укладення багатосторонніх та двосторонніх угод та вступу до різних регіональних та спеціалізованих організацій. Липні 1990 р. – Болгарія отримала статус спеціально запрошеної до Парламентської Асамблеї Ради Європи. 1991 році Болгарію прийняли до Ради Європи. А протягом наступних 8 років стала асоційованим членом ЄС та набула членство у НАТО. У 2005 р. Європейський Парламент проголосував за вступ Болгарії до ЄС і вже у січні 2007 р. Болгарія набула статусу держави- члена ЄС.
Партнерами Болгарії на шляху європейської інтеграції стали Німеччина, Франція, Бельгія, які зробили свого часу найбільші за обсягами інвестиції у розвиток болгарської економіки. Суттєвим стимулом для збільшення зацікавленості іноземних інвесторів у Болгарії були перспективи доступу до величезного європейського ринку і прискорена гармонізація болгарської нормативно-законодавчої системи з європейською.

Пан Василь виявив велику зацікавленість до майбутньої співпраці із Факультетом права та міжнародних відносин нашого Університету і запропонував, найближчим часом, провести спільний, науково-практичний, круглий стіл на базі Юридичного факультету Софійського університету імені Святого Климента Охридського.