Зустріч студентів-правників першого курсу у Центрі юридичної деонтології Факультету права та міжнародних відносин Київського університету імені Бориса Грінченка з відомим юристом-міжнародником Анатолієм Мацко

 Дата проведення: 23 лютого 2018 року

Місце проведення: Центр юридичної деонтології, ауд.615, м. Київ, вул. Тимошенка 13,б

 

У Центрі юридичної деонтології відбулася зустріч студентів-правників першого курсу з відомим юристом-міжнародником, професором кафедри публічно-правових дисциплін Університету сучасних знань, кандидатом юридичних наук – Анатолієм Мацко. Під час зустрічі виникла жвава дискусія з приводу правового статусу окупованих територій України та як наслідку – правового статусу цивільних та військових полонених.
Захоплення російськими збройними формуваннями півострову Криму у лютому- березні 2014 року призвело до його окупації, і як наслідок, призвело до наступних наслідків: щонайменше 10 людей зникли безвісти і вважаються убитими, серед яких були члени громади кримських татар; жертвами жорстокого поводження з боку членів загонів самооборони імовірно стали не менше 10 осіб. Крім іншого, вони піддавалися побоям і електрошоку; примусовий призов жителів Криму на службу в Збройні Сили Російської Федерації; порушення права на справедливе і нормальне судочинство (6 випадків); переміщення частини цивільного населення Російської Федерації в Крим і частини населення Криму за межі його території. Також це стосується ув'язнених кримчан; захоплення та привласнення приватної власності (нерухомого майна) населення Криму; утиски і залякування кримських татар та інших мусульманських мешканців Криму (обшуки, арешти, судові розгляди, обмеження свободи слова, зібрань та асоціацій); Меджеліз проголошено «екстремістською» організацією.


Військовий конфлікт на Сході України, призвів до особливо запеклих боїв: у Іловайську (Донецька область) в серпні 2014 року і в Дебальцево (Донецьк) з січня по лютий 2015 року.
В січні-лютому 2017 року відбулися інтенсивні обстріли міст Авдіївка і Ясинувата, (Донецькій області). Ці події спонукали Раду Безпеки ООН опублікувати 31 січня 2017 року заяву для преси, в якій вона висловила «серйозну стурбованість» «небезпечним загостренням» ситуації на сході України, через яку «сильно страждає місцеве цивільне населення».
Станом на грудень 2017 року, лише за офіційними даними зафіксовано майже 11 тис. загиблих військовослужбовців та цивільних в зоні військового конфлікту. Протягом збройного конфлікту на Сході з полону бойовиків було звільнено 3140 осіб. У заручниках на окупованих територіях Донецької і Луганської областей перебуває 162 особи та вважаються зниклими безвісти 404 особи. Також 44 українці утримуються в Росії та окупованому Криму.


В ході конфлікту сотні цивільних об'єктів, включаючи об'єкти житлової нерухомості, школи та дитячі садки, імовірно були зруйновані або пошкоджені, головним чином в результаті обстрілів як на території, контрольованій урядом, так і в районах під контролем збройних груп; мали місце сотні випадків утримання під вартою. У багатьох випадках позбавлені волі особи були передані іншій стороні в рамках взаємного обміну полоненими, часто після тривалих періодів утримання під вартою; катування, тортури, жорстоке поводження з полоненими: побої, електрошок і інші форми фізичного насильства, а також інсценування страти і інші загрози, що викликають важкі психологічні травми; задокументовано кілька випадків сексуальних і гендерних злочинів які сталися під час утримання під вартою і були спрямовані проти жертв як чоловічої, так і жіночої статі, включаючи цивільних осіб, військовослужбовців ЗСУ та добровольчих батальйонів, а також членів збройних груп; більше 15 000 чоловік оголошено «зниклими безвісти». Багато хто з цих осіб вважалися загиблими, знаходилися в полоні без зв'язку із зовнішнім світом або з тих пір знову з'явилися.

Відповідну до офіційного звіту Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду про ситуацію в Криму та на Сході України інформація зводиться до наступного. На території Криму і Севастополя відбувається міжнародний збройний конфлікт між Україною і Російською Федерацією, який виник не пізніше 26 лютого 2014 року, та по цей час здійснюється окупація півострова агресором. Інтенсивність бойових дій між українськими урядовими військами й антиурядовими збройними елементами на Сході України досягла рівня, яка тягне за собою застосування права збройних конфліктів, і що збройні групи, що діють на сході України (ЛНР і ДНР) – досить організовані. Наявні факти вказують на пряме військове протистояння між збройними силами Російської Федерації і України, з чого випливає, що найпізніше з 14 липня 2014 року, паралельно з не міжнародним конфліктом, на сході України мав місце міжнародний збройний конфлікт.


 Факт існування єдиного міжнародного збройного конфлікту на сході України передбачає застосування щодо відповідного періоду статей Римського статуту, що стосуються збройних конфліктів міжнародного характеру.