Круглий стіл "МОНІТОРИНГ ПРОГРЕСУ РЕФОРМИ ЦИВІЛЬНОГО ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ПРАВА"

 

9 грудня в рамках ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ТИЖНЯ ПРАВА та ГРІНЧЕНКІВСЬКОЇ ДЕКАДИ професор кафедри публічного та приватного права Федюк Лілія Василівна разом з учасниками НАУКОВОГО ГУРТКА "ПРАВОВИЙ ПРОСТІР" провели КРУГЛИЙ СТІЛ "МОНІТОРИНГ ПРОГРЕСУ РЕФОРМИ ЦИВІЛЬНОГО ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ПРАВА"
За останній рік судова реформа впроваджувалася в життя досить швидкими темпами, свідченням чого є і новий Верховний Суд, який 15 грудня приступить до роботи, і нові процесуальні кодекси, серед яких Цивільний процесуальний, новели якого студенти обговорювали на круглому столі.
З вступним та заключним словом виступила Лілія Василівна Федюк, яка провела моніторинг судової реформи в цілому та ролі науковців у оновленні цивільної судової практики зокрема. З доповідями виступили студенти 3 курсу Факультету права та міжнародних відносин, які провели порівняльне дослідження норм ще нині діючого Цивільного процесуального кодексу України з тими, що на днях вступлять в дію.
Із загальними питаннями виступили наступні студенти: Коваль Богдан доповів "Що несе у собі нова судова реформа", Пененко Богдан проаналізував "Основні плюси і мінуси нового Цивільного процесуального кодексу України", Войненко Андрій виокремив "Основні проблеми, які прогнозуються у зв'язку зі змінами цивільного процесуального законодавства". 
Окремі нововведення доповіли: Богатир Юлія "Медіація: Україна та зарубіжний досвід", Петришина Вікторія "Новели в апеляційному та касаційному провадженні", Калинець Каріна "Вирішення справи на вашу користь без присутності у залі судового засідання", Шамко Ольга "Нові гарантії гласності в цивільному процесі", Гордієнко Катерина "Нововведення щодо судових рішень та їх виконання" та Рудик Юрій "Інновації в Цивільному процесуальному кодексі України.
В ході обговорення та дискусій було зроблено загальний висновок, що зміни, які відбуваються в процесі реформи судів та цивільного процесуального права є в більшій мірі позитивними, але їхній прогрес далекий від прогнозів, які давали  українському народові реформатори. Будемо продовжувати моніторити ситуацію з проведення реформ в Україні!