Розпочато співпрацю з Регіональним центром надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві

 

Між Факультетом права та міжнародних відносин Київського університету імені Бориса Грінченка (далі – Факультет права) розпочато співпрацю з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві (далі – Регіональний центр). Підписання Меморандуму про співпрацю відбулося у приміщенні Регіонального центру, де були присутні колектив ЮК «Астрея» та власне керівництво і працівники центру.

Усвідомлюючи необхідність формування нової генерації правників, які забезпечать розвиток правової та соціальної держави, реалізацію принципів верховенства права та захисту прав і законних інтересів громадян, а також посилення кадрового потенціалу фахівців системи безоплатної правової допомоги в Україні, популяризації та розвитку клінічної юридичної освіти – метою цього Меморандуму є організація співпраці, консолідація зусиль Сторін і вжиття комплексу заходів, спрямованих на формування спільноти кваліфікованих правників (юристів) та їх залучення до роботи в системі безоплатної правової допомоги в Україні, проведення сумісних розробок і досліджень, підготовка інформаційно-аналітичних матеріалів (науково-практичних коментарів), і пропозицій щодо удосконалення відповідної нормативно-правової бази тощо.

Цінність цієї співпраці для майбутніх правників та студентів-консультантів юридичної клініки полягає ще й в тому, що грінченківці отримали чудову можливість проходити виробничу практику як у Регіональному центрі так і місцевих центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги у місті Києві. Всього по Україні діє 23 регіональних центри, які координують роботу на місцях місцевих центрів та бюро правової допомоги. В Києві такий регіональний центр очолює Михайло Харін. Центр складається з п’яти відділів: організації надання безоплатної вторинної правової допомоги, забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів, комунікацій та правопросвітництва, фінансів, бухгалтерського обліку та звітності організаційної роботи, юридичного забезпечення та розвитку інфраструктури, в якому працюють 16 спеціалістів та заключні угоди з понад 100 адвокатами міста Києва. Центр працює п’ять днів на тиждень, проте прийом інформації про необхідність надання безоплатної вторинної правової допомоги, здійснюється цілодобово. Щотижня до Центру надходить близько 70-80 повідомлень про надання правової допомоги.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Києві призначає захисників у кримінальних процесах категоріям осіб, зазначеним у пунктах 3-7, 8 (частково) частини першої статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу»: особи, до яких застосовано адміністративне затримання; особи, до яких застосовано адміністративний арешт; особи, які відповідно до положень кримінального процесуального законодавства вважаються затриманим; особи, стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою; особи, у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, а також особи, засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або обмеження волі; іноземці та особи без громадянства, затримані з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення – з моменту затримання.Безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг:захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Інститут правової допомоги в національній державно-правовій системі не новий, у новому форматі був запущений протягом 2013-2015 років, з кожним новим роком постійно удосконалюється і пристосовується до чергових змін у національній правовій та державній системах, у зв’язку з цим з’являються нові суб’єкти надання безоплатної правової допомоги – місцеві центи та бюро, що потребують забезпечення їх висококваліфікованими кадрами. Факультет права та міжнародних відносин Київського університету імені Бориса Грінченка готовий надати таку допомогу у реалізації та захисті прав і свобод громади міста Києва.