Перша Всеукраїнська Модель ООН в Київському університеті імені Бориса Грінченка

 

18-19 травня, напередодні відзначення Дня Європи, на Факультеті права та міжнародних відносин Київського університету імені Бориса Грінченка Радою Студентського самоврядування, за сприяння кафедри міжнародних відносин та міжнародного права, вперше була проведена Всеукраїнська Модель ООН – найвідоміша у світі освітня ролева гра, в ході якої імітуються засідання різних органів системи ООН. ЇЇ учасники – студенти та школярі, виступають в ролі дипломатів, відтворюючи роботу Організації з дотриманням реальних правил процедури, представляючи різні країни і беручи участь в обговоренні питань, які стоять на порядку денному в ООН. За рахунок імітації діяльності Організації Об’єднаних націй, на прикладі роботи різних її органів, учасники дізнаються про проблеми в різних регіонах світу та шляхи їх вирішення. Цьогоріч моделювалась робота: Ради безпеки та Ради з прав людини. Робочими мовами конференції було обрано – українську та англійську.

Учасниками Моделі ООН – 2018 стали студенти провідних Вишів Одеси, Дніпра, та Києва (Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Київського національного лінгвістичного Університету, Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, Національного авіаційного університету, Київського національного торговельно-економічного університету), студенти спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» та «Право» Факультету права та міжнародні відносини, студенти Інституту Філології, Інституту людини Київського університету імені Бориса Грінченка, яскраві представників київських ліцеїв та гімназій з поглибленим вивченням іноземних мов.

З вітальним словом до учасників конференції звернувся визначний український дипломат, надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині, в ПАР, в Мозамбік у, в Намібії, в Замбії, в Зімбабве, член делегації УРСР на черговій сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку, 1-й секретар Постійного Представництва УРСР при ООН – Ігор Турянський; професор кафедри міжнародних відносин та міжнародного права, видатний український дипломат, глава Місії ОБСЄ в Грузії з врегулювання конфлікту в Південній Осетії, радник Посольства України у Південно-Африканській Республіці, Генеральний консул України в Единбурзі, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Королівстві Норвегія – Олександр Цвєтков; представник Українсько – турецького культурного Центру «Сяйво» Серкан Огузхан, завідувач кафедри міжнародних відносин та міжнародного права – Ігор Жалоба.

В межах урочистого відкриття учасники отримали змогу переглянути художньо – документальну стрічку «Дякую», головною метою якої є популяризація України у світі в межах Року Японії в Україні. Її презентувала радник Міністра інформаційної політики України з питань міжнародної комунікації пані Марина Соботюк.

Щиро сподіваємось, що перша Модель ООН в Київському університеті імені Бориса Грінченка стане традиційною та сприятиме формуванню майбутніх дипломатів – людей, які зробили сміливий професійний вибір – відповідати за свою країну перед великим світом, уособлюючи в собі найкращі національні риси та берегти найважливіше - мир для своєї Батьківщини.