АКАДЕМІЧНА МОБІЛЬНІСТЬ В ДІЇ

 

Доцент кафедри міжнародних відносин та міжнародного права
Факультету права та міжнародних відносин
на стажуванні у Вищій Школі Менеджменту Барселони, Іспанія

Ми дуже мало знаємо про систему вищої освіти в Іспанії, про її концепції, принципи, про її менеджмент.
Для того, щоб зрозуміти суть змін, що відбуваються в сучасній вищій школі, для того, щоб визначити перспективи розвитку української освітньої системи, для того, щоб розглянути все найпривабливіше в розвитку іспанського університету, кандидат юридичних наук, доцент кафедри міжнародних відносин та міжнародного права, Ліліана Олексіївна Тимченко, вирушила за програмою академічної мобільності в Вищу Школу Менеджменту в Барселоні.
При першому наближенні Барселона – це місто музеїв, архітектурних ансамблів, парків і, зрозуміло, каталонського футболу. У міру знайомства з містом стає зрозумілим, що Барселона – місто бізнесу малого і великого. Звідси, Барселона – це не тільки місто свободи і невимушеного руху, але і місто найбільших бізнес-шкіл.
У цьому сенсі Вища Школи Менеджменту в Барселоні (Graduate School of Management in Barcelona, ​​GSM Barcelona) знаходиться в авангарді новітньої практики в сфері вищої освіти шляхом об\єднання інноваційної досконалості академічної спільноти з практичним досвідом ділового світу. ​​GSM Barcelona залучає до викладацької роботи науковців та практиків з усього світу. Тут можна зустріти видатних голандських, іспанських, італійських, канадійських дослідників, експертів найпотужніших іспанських банків Santander, BBVA, лідерів урядових та неурядових міжнародних організацій, наприклад, таких, як ЮНЕСКО.
Вища Школа Менеджменту в Барселоні пропонує цілий ряд освітніх програм, розрахованих на студентів старших курсів університетів, викладачів і професіоналів. Школа є організатором Міжнародної Асоціації Університетів GSM Barcelona (108 університетів з 40 країн), учасником якої є і наш університет.
У фокусі освітніх програм GSM Barcelona – менеджмент вищої освіти, організація міжнародного бізнесу, розвиток банківського сектора, вдосконалення структур готельного господарства. У 2018 - 2019 навчальному році GSM Barcelona пропонує нові академічні програми в сфері кібер безпеки і менеджменту.

Важливим напрямком діяльності GSM Barcelona є організація літніх шкіл та науково-практичних семінарів для викладачів та академічного персоналу університетів.
Можна стверджувати, що зміцнення та розвиток зв'язків між Київським Університетом імені Бориса Грінченка та Вищою Школою Менеджменту в Барселоні буде взаємовигідним, сприятиме реалізації принципів Болонської декларації 1999 р. та, перш за все, принципів академічної мобільності та якості освіти.