Відвідання студентами 1 курсу музею історичних коштовностей України

 

Cтуденти 1 курсу спеціальності «Регіональні студії», в рамках діючого на Факультеті Екскурс – бюро, відвідали Музей історичних коштовностей України, який розташований на території Києво-Печерської лаври. Музей, більш відомий як «Музей скіфського золота», тому що має найбільше у світі зібрання скіфських прикрас. Перлиною його є золота пектораль з кургану Товста могила.

Перед студентами відкрилися колекції з різних епох – від бронзового віку, античності і до сучасності. Експозиція столичного Музею історичних коштовностей України розташована за історико-хронологічним принципом у 9 залах:

  • Прикраси епохи бронзи та ранньої залізної. Тут, окрім коштовностей, є старовинні бронзові вази, знайдені на території сучасної Черкащини.
  • Ювелірні вироби  та побутові предмети кочових племен скіфів та сарматів.
  • Коштовності Київської Русі, Візантії, арабського Сходу. Тут можна побачити цікаву вазу з біблійним сюжетом домонгольського періоду, яку знайшли в Чернігові. Цікаві експонати – діадема та золоті колти (характерні для слов'ян скроневі сережки). В цій залі також є шийні гривни.
  • Ювелірні вироби епохи Великого переселення народів та Середньовіччя – сережки, чаші, мечі. Коштовні прикраси роботи українських ювелірів 16–20 століть. Тут є старовинні Євангелія, оздоблені позолотою, лампади та дарохранительниці.
  • В одній із зал експонують коштовне церковне начиння та митри (головні убори священнослужителів).
  • Коштовні вироби з Росії (17 – початок 20 століття) – глечики, кавники, кубки.
  • Дорогоцінні єврейські церемоніальні предмети (ханукії, указки для читання Тори).
  • Фрагмент інтер'єру лаврської проскурні (хлібопекарні).

Експонати музею несуть красу, яка приваблює відвідувачів знову і знову.

Студенти дуже вдячні за можливість, яка сприяла розширенню їхнього кругозору , поглибленню знань з історії української держави та набуття компетенції у формуванні програми – візиту на найвищому рівні для іноземних делегацій. 

 

Студентки 1 курсу Групи Регіональні студії

 

Ковальчук Анна,

Гаман Дар’я,

Діхтяр Анастасія