Круглий Стіл на тему: «Патріотизм очима Бориса Грінченка».

 

06 грудня 2017 року у стінах Київського університету імені Бориса Грінченка в рамках щорічної Грінченківської декади викладач кафедри англійської мови Кушевська Наталя Миколаївна провела «Круглий Стіл». Тема «Круглого Столу» - «Патріотизм очима Бориса Грінченка». Студенти 1 курсу спеціальності «Суспільна комунікація» Факультету права та міжнародних відносин в рамках своєї майбутньої професійної компетенції проаналізували творчість Бориса Грінченка та на прикладі його патріотичних віршів, переклавши їх на англійську мову, провели паралелі з сьогоденням та українською історією.
Здатність здійснювати аналіз певного виду діяльності або процесу для вирішення кола професійних завдань з допомогою різноманітних методик та засобів автоматизації, підтримки прийняття рішень становлять сутність аналітичної компетентності. Аналітична компетентність необхідна для вирішення кваліфікаційних фахових завдань як одним із ключових складників професійної компетентності сучасних фахівців суспільної комунікації.
Під час "Круглого Столу" студенти намагались проаналізувати уривки з патріотичних творів Бориса Грінченко та знайти відповідники у реаліях сьогоднішнього дня. Так у вислові Б.Грінченка, який став девізом нашого Університету студенти Коньок Яна та Главак Ганна намагались зрозуміти що для них означає слово "Україна". Що для них означає "патріотизм".


Україна – у цьому слові для мене усе.
Ukraine – this word means the whole world for me.
© Borys Hrinchenko


Українці - особлива нація. В особливостях національного характеру, традиціях та менталітеті на основі висловів Б.Грінченка намагались розібратися Андрусенко Михайло, Починок Вікторія та Черевичний Богдан.


Вік українець – це запевне,
Бо хвалить сало й галушки
Та ще вишиванії дома
Бере він на ніч сорочки.
He is Ukrainian – there is no doubt
He praises fat and dumplings
And he puts on his hand-made
Embroidered shirts at night. © Borys Hrinchenko

В незбагненній силі духу українського воїна-захисника переглядаючи сторінки історії нашої держави від "Памаранчевої революції" до "Революції Гідності" висловили свої думки Главак Настя, Більовська Юлія, Негода Ганна та Марчевська Олена.

Ще не вмерла Україна, але може вмерти:
Ви самі її, ледачі,
Ведете до смерті!
Ukraine is still alive, though, it can decease: You, lazy people, are bringing it to
the end! © Borys Hrinchenko


Здатність до аналізу - корисна якість, яка може стати в нагоді і на робочому місці, і в повсякденному житті. Для розвитку аналітичних здібностей, загалом, потрібно аналізувати. Студенти 1 курсу спеціальності "Суспільна комунікація" неоминули своєю увагою і не досить гідні сторони українського патріотизму. Псевдопатріотизм - тема яка зацікавила Романюк Тетяна, Павленко Аліса та Свєчнікова Катерина.

Ні, хоч я дуже люблю
Україну-неньку,
А сидітиму собі
Краще потихеньку
Even though I love
my Mother-Ukraine so much,
I would rather sit
and not do much
© Borys Hrinchenko


Зміст професійної підготовки фахівців з суспільної комунікації має бути спрямованим на розвиток їх аналітичних здібностей, що передбачає впровадження як традиційних форм та методів навчання (практичних занять та лекцій), спрямованих на усвідомлення сутності аналітичної діяльності, так і нетрадиційних (таких як "Круглий Стіл"), які активізують мисленнєву діяльність студентів, стимулюють професійну рефлексивність, критичність, гнучкість щодо оперування вже існуючими ментальними моделями.