Круглий Стіл - «Патріотизм очима Бориса Грінченка»

02 грудня 2016 року у стінах Київського університету імені Бориса Грінченка в рамках щорічної Грінченківської декади викладач кафедри англійської мови Кушевська Наталя Миколаївна провела «Круглий Стіл».

Тема «Круглого Столу» - «Патріотизм очима Бориса Грінченка».

Студенти 2 курсу спеціальності «Міжнародна інформація» факультету Права та міжнародних відносин в рамках своєї майбутньої професійної компетенції проаналізували творчість Бориса Грінченка та на прикладі його патріотичних віршів, переклавши їх на англійську мову, провели паралелі з сьогоденням та українською історією.

Під час "Круглого Столу" студенти намагались проаналізувати уривки з патріотичних творів Бориса Грінченко та знайти відповідники у реаліях сьогоднішнього дня.

Так у вислові Б.Грінченка, який став девізом нашого Університету студенти Нуждова Вікторія та Євчук Богдан намагались зрозуміти що для них означає слово "Україна". Що для них означає "патріотизм". Чи є різниця між патріотизмом та націоналізмом.

Україна – у цьому слові для мене усе.

Ukraine – this word means the whole world for me.

© Borys Hrinchenko

Відчуття патріотизму у серці кожного з нас дає нам сили боротися за свободу нашої держави. Це питання намагались висвітлити Попок Роман, Ричка Юрій.

Сказати кожен мусить з нас,
чи він народу вірний син?

Each of us must say

Whether he is people’s faithful son

© Borys Hrinchenko

Українці - особлива нація. В особливостях національного характеру, традиціях та менталітеті на основі висловів Б.Грінченка намагались розібратися Нечепоренко Ганна та Корченко Катерина.

 

Вік українець – це запевне,

Бо хвалить сало й галушки

Та ще вишиванії дома

Бере він на ніч сорочки.

He is Ukrainian – there is no doubt

He praises fat and dumplings

And he puts on his hand-made

Embroidered shirts at night. © Borys Hrinchenko

В незбагненній силі духу українського воїна-захисника переглядаючи сторінки історії нашої держави від "Памаранчевої революції" до "Революції Гідності" висловили свої думки Новікова Тетяна, Косенко Карина та Левадна Марина.

Ще не вмерла Україна, але може вмерти:
Ви самі її, ледачі,

Ведете до смерті!

Ukraine is still alive, though, it can decease: You, lazy people, are bringing it to the end! © Borys Hrinchenko

Здатність до аналізу - корисна якість, яка може стати в нагоді і на робочому місці, і в повсякденному житті. Для розвитку аналітичних здібностей, загалом, потрібно аналізувати. Студенти 2 курсу спеціальності "Міжнародна інформація" неоминули своєю увагою і не досить гідні сторони українського патріотизму. Псевдопатріотизм - тема яка зацікавила Колосай Вікторію та Мачуську Анастасію.

Ні, хоч я дуже люблю

Україну-неньку,

А сидітиму собі

Краще потихеньку

Even though I love

my Mother-Ukraine so much,

I would rather sit

and not do much

© Borys Hrinchenko

Зміст професійної підготовки фахівців з міжнародної інформації має бути спрямованим на розвиток їх аналітичних здібностей, що передбачає впровадження як традиційних форм та методів навчання (практичних занять та лекцій), спрямованих на усвідомлення сутності аналітичної діяльності, так і нетрадиційних (таких як "Круглий Стіл"), які активізують мисленнєву діяльність студентів, стимулюють професійну рефлексивність, критичність, гнучкість щодо оперування вже існуючими ментальними моделями.