Міжнародний марш за клімат

 

Масштабна подія, яка об'єднала більше 160 країн світу, акція, що довела небайдужість людей з різних куточків світу.Саме 20 вересня мільйони людей вийшли на вулиці заради змін та кращого майбутнього.

Зміна клімату відбувається через збільшення концентрації парникових газів в атмосфері Землі. Вони призводять до різкої зміни температури повітря, збільшення частоти та інтенсивності надзвичайних погодних явищ та природних катаклізмів. Внаслідок цього з’являються нові інфекції, руйнується інфраструктура, люди втрачають доступ до питної води, зникають різні види рослин та тварин.

За даними ВООЗ очікується, що з 2030 по 2050 роки зміни клімату стануть причиною додаткових 250 тисяч смертей на рік через недоїдання, малярію, діарею та аномальну спеку. Забруднення повітря та змвни клімату названо однією з десяти найбільш небезпечних загроз для здоров’я людей.

"Нам не всеодно! Ми хочемо ознайомити всіх з кліматичною кризою та необхідністю прийняття негайних рішень для зниження катастрофічних наслідків змін клімату. Нам набридло спостерігати за бездіяльністю та безвідповідальністю людей, ми прагнемо дій від кожного, в тому числі й від влади!" - говоримо ми й стаємо на боротьбу за збереження балансу на Землі.

Міжнародний марш захисту клімату пройшов у Києві на Михайлівській площі о 12:00, участь взяли понад двох тисяч українок та українців, включаючи делегації з 20 українських міст. Паралельно кліматичні протести відбулися в Полтаві, Запоріжжі, Херсоні та Коломиї.

Під час маршу учасники акції виголошували гасла: «Страйкуй, кохай, клімат захищай», «Моя хата не з краю, коли планета палає», «Вугілля, нафта, газ – обійдемось без вас», «Бюджет-2020 без брудних дотацій», «Зеленому місту - зелений транспорт», «Любиш м’ясо – люби й парникові гази», «Не отримати сметану без викидів метану», «А у мене мрія є: 100% ВДЄ», «Майбутнє не завтра, воно вже сьогодні», «Для України та світу: енергія сонця та вітру», «Ні одноразовому пластику», «Зміни систему, а не клімат», «Один градус змінює все», «В нас немає запасної планети» та плакатами на підтримку захисту клімату учасники пройшли від Михайлівського собору до Європейської площі, звідти – до Кабінету міністрів і завершили ходу біля Офісу президента.

 

Як повідомила організація 350.org – Україна, яка організувала подію, серед присутніх активістів переважає молодь, а саме студенти та школярі, які молучилися до акції протесту. 

Мітингувальники української складової маршу висунули 6 вимог до влади, які були передані владі у вигляді відкритих звернень. Активісти та екологічні організації вимагають:

üПерейти на відновлювальні джерела енергії до 2050 року.

üВідмовитися від викопного палива

üОбрати енергоефективність головним курсом країни (скоротити вживання електроенергії на 50%),

üПрипинити дотувати промислове тваринництво з державного бюджету – це сприяє викидам великої кількості парникових газів

üЗапровадити у містах громадський електротранспорт

üПрипинити використання одноразового пластику.

Ці вимоги були передані представнику Офісу президента Сергію Мельнику. Біля Будинку уряду до учасників ходу вийшов міністр енергетики і навколишнього середовища Олексій Оржель, який особисто поспілкувався з активістами.

Марш підтримують Руслана, гурт YUKO, Олександр Положинський, Уляна Супрун, Майкл Щур та інші.

Однією з найбільш масових стала демонстрація в Нью-Йорку. В цей день школярам дозволили пропустити заняття для участі в протесті. До акції долучилася організаторка масового руху за клімат шведська школярка Грета Тунберг.

Акції проти змін клімату почалися в серпні 2018 року. Тоді в одну з п’ятниць Грета Тунберг провела одиночну шкільну забастову за клімат біля будівлі парламенту Швеції. До Тунберг приєдналися інші школярі і студенти, а сама акція отримала назву «П’ятниці заради майбутнього».Своїм прикладом і зворушливими виступами вона надихнула мільйони людей по всій планеті.