Відвідання правниками Центру юридичної деонтології Навчально-наукового інституту № 2 Національної академії внутрішніх справ України

 

11 квітня 2019 року, студенти-правники першого курсу, в межах вивчення курсів Юридичної деонтології та Судових і правоохоронних органів України, разом із студентами-консультантами ЮК «Астрея» Факультету права та міжнародних відносин, мали можливість дізнатися про особливості становлення, розвитку, діяльності та функціонування, реформування органів внутрішніх справ України (правозахисних органів), їх основного органу – міліції, тепер вже поліції України.
Захід відбувся завдяки зусиллям організаторів – Юрія Приходька – доцента кафедри криміналістичного забезпечення та судових експертиз навчально-наукового інституту № 2 НАВС, Віталія Редька – фахівця першої категорії з виховної роботи, Олександра Садченко та Олени Воробей – професорів, Олени Кафанової – доцента кафедри криміналістичного забезпечення та судових експертиз, Ігоря Мазура – професора кафедри вогневої підготовки НАВС.
Студенти Університету Грінченка дізналися про історію Закладу, зокрема про те, що у недалекому минулому ННІ № 2 був третім серед чотирьох факультетів в м. Києві та по всій Україні у системі закладів освіти МВС і називався з 1997 року – Слідчо-криміналістичним факультетом, пізніше – Факультет підготовки слідчих та криміналістів Національної академії внутрішніх справ України, випускником якого у 2000 році став Андрій Чернега. Зі зміною статуту, в 2002 році, в інституті були створені: факультет підготовки слідчих, відділення підготовки експертів, 5 кафедр (криміналістичних експертиз, спеціальної та фізичної підготовки, організації розслідування злочинів, кримінального права, кримінального процесу), курси перепідготовки та підвищення кваліфікації, лабораторія проблем розслідування злочинів. Керівництво інститутом з 2002 року по 2005 рік здійснював к.ю.н, доцент, полковник міліції Олександр Садченко. З 2013 року в зв’язку з
реформуванням міліції та ОВС вцілому, відбулися і організаційно-штатні змінами в Інституті, який було перейменовано в Навчально-науковий інститут підготовки фахівців для експертно-криміналістичних підрозділів, а у 2015 – Навчально-науковий інститут № 2.
Особливе місце в організації навчання курсантів в інституті належить музею судових експертиз, який був відкритий у 2002 році, власне з нього і почалося знайомство студентів з Інститутом. Протягом 1997-2001 рр. для нього збиралися цікаві експонати, пов’язані з експертним і техніко-криміналістичним забезпеченням розкриття, розслідування та попередження злочинів, а також висвітленням наукових досягнень в галузі теорії судової експертизи. Музей нараховує понад 1000 експонатів: вогнепальна та холодна зброя, вибухові пристрої, наркотичні речовини, документи, зразки кримінальних справ та відповідні речові докази, технічні засоби експертних досліджень вітчизняного та іноземного виробництва, фотографії тощо. У 2004 році музей став структурною частиною багатофункціонального музею Міністерства внутрішніх справ.

Студенти ознайомилися із навчальним процесом курсантів, відвідали аудиторії та профільні кафедри – криміналістичного забезпечення та судових експертиз, вогневої та спеціальної фізичної підготовки, поспілкувалися з практичними працівниками, які розповіли про особливості практичної підготовки майбутніх поліцейських-криміналістів та експертів. Особливі враження у студентів залишилися після відвідання комплексу з вогневої підготовки – тиру та спеціально обладнаних для занять кімнат, де вони мали можливість ознайомитися із різними видами табельної вогнепальної зброї працівників поліції, її тактико-технічними характеристиками, правилами поводження та особливостями використання та застосування її у практичній діяльності. Студенти відчули атмосферу відповідальності та ступінь складності у професії поліцейських, адже застосування зброї завжди тягне за собою серйозні наслідки, як для правопорушника так і для самого правоохоронця.
Студенти-консультанти мали чудову можливість поділитися власним досвідом у сфері надання безоплатної правової допомоги з кліністами Інституту – юридичною клінікою «EXPERT», яка входить до Асоціації юридичних клінік України. Захід завершився спільною фотосесією. Студенти отримали багато нових цікавих фактів про поліцію – як основний правоохоронний та правозахисний орган України, особливості здійснення досудового розслідування та проведення криміналістичних експертиз.