Круглий стіл до 100-річчя української дипломатії

У вівторок, 19 грудня 2017 року, кафедрою міжнародних відносин та міжнародного права був проведений круглий стіл, присвячений Дню дипломата у рамках державних заходів, приурочених 100-літньому ювілеєві української дипломатії на виконання Указу Президента України від 22.01.2016 № 17 «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років».


На круглому столі доктор історичних наук, професорка Ірина Матяш, презентувала доповідь на тему «Ключові події та знакові постаті інституційної історії української дипломатії 1917 – 1924 років» магістрам та викладачам Київського університету імені Бориса Грінченка.


Ірина Матяш — ключовий фахівець з історії української дипломатії. І сьогодні, професорка представила студентам-магістрам та викладачам ґрунтовну дослідницьку роботу стосовно інституційної історії дипломатії України. Науковець ділилась власними напрацюваннями, досвідом та результатами дослідження архівних джерел, які ще донедавна, не були оприлюднені широкому загалу.


Сьогодні, Ірина Борисівна є головою Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин. Спільнота існує вже понад рік та налічує більш ніж 100 українських та міжнародних представників. Більше того, діячі наукового товариства вже провели низку конференцій за кордоном. Зокрема, наукові зібрання проводились у Батумі, Відні, Братиславі та Будапешті. А на наступний рік, науковці вже запланували конференції у Туреччині, Болгарії, Німеччині, Греції.


Ірина Матяш, доктор історичних наук, Професор (Інститут історії України НАН України), Голова Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин зазначила: «Сьогодні, ми не просто так піднімаємо тему важливості наукового дослідження інституційної історії української дипломатії 1917-1924 років. Власне цей час характеризується встановленням дипломатичних відносин між українською державою і іншими країнами. І саме тому, вже наприкінці 2017 року, ми відзначаємо століття української державності».


В ході лекції, науковець подарувала власну монографію кафедрі міжнародних відносин та міжнародного права Київського університету імені Бориса Грінченка.

Краснопольська Анна-Вероніка