Всеукраїнський марш за права тварин 2019

 

Цього року в неділю 15 вересня у багатьох містах України пройшов унікальний громадський захід – Всеукраїнський марш за права тварин.

Мета події – привернути увагу суспільства до проблем, з якими сьогодні стикаються наші менші брати. Тисячі небайдужих сердець об’єднає спільна ідея – боротися за те, щоб знущання над тваринами у сучасному світі припинилися.

В першу чергу мова йде про живих істот, яких експлуатують у цирках та інших видах індустрії розваг, а також тварин, які стали чи можуть стати жертвами живодерів та садистів. Акція також нагадає про «жертв моди» та харчової промисловості.

Зоозахисніспільнотиу 24-хмістахУкраїнисередяких Київ, Вінниця, Дніпро, Житомир,Запоріжжя, Івано-Франківськ,Кропивницький,Краматорськ, Львів, Луцьк, Черкаси, Чернігів, Чернівці, Харків, Хмельницький, Тернопіль, Херсон, Миколаїв, Одеса, Полтава, Сєвєродонецьк, Рівне, Суми, Миколаїв пройшли маршем центральними вулицями населених пунктівтакож до акції долучилися Арктична станція Академіка Вернадського, проте розпочала марш через різницю в часі трохи раніше. Вони спонукали людей не залишатись осторонь цього важливого питання.

В Києві марш відбувся у парку Шевченка, який згодом колоною рушив до Верховної Ради України. Серед закликів активістів були такі як:

«Хутро це жлобство!», «Захист слабких справа сильних», «Дельфінарій хлорована в’язниця», «Україна – гуманна країна», «Хто як не ми?! Коли як не зараз?!», «Тварини НЕ їжа», «Тварини НЕ одяг», «Тварини НЕ розвага», «GOvegan» та інші.

Крім того, активісти звернулися до представників влади із закликом активізувати дієві механізми покарання людей, які проявляють жорстокість до братів наших менших. До маршу долучилися також зірки, такі як Джамала, солістка гурту «Казка» Саша Зарицька, музичний гурт «Yuko», який навіть презентував свою нову пісню, яка стала гІмном маршу та інші.

Ініціатором проведення маршу за права тварин виступила громадська організація UAnimals, засновником якої є Олександр Тодорчук. За словами зоозахисника, у розвинених країнах не допускають проведення шоу з тваринами, зокрема цирків. Також цивілізовані країни забороняють виробництво хутряних виробів на своїй території.

З 2016 року рух за гуманність бореться проти експлуатації тварин у цирках. Активісти стверджують, що в цирках тварин утримують у жахливих умовах та знущаються над ними під час дресури. На підтвердження своїх слів активісти наводять відео і фотографії, зняті за лаштунками українських цирків.

У боротьбі за права тварин активісти UAnimals вбачають можливість врятувати не лише тварин, але й людей. Згідно з тріадою Макдональда, зі знущань над тваринами починається жорстокість до людей.

З 2017 року рух за гуманність розпочав активну пропаганду відмови від хутра. В результаті перемовин UAnimals з українськими брендами одягу не використовувати хутро в своїх колекціях зобов'язалися AndreTAN, BEVZA, ELENAREVA, KseniaSchnaider, PRZHONSKAYA, NadyaDzyak та YanaChervinska.

Гуманістичний рух UAnimals входить до таких міжнародних об'єднань:

  • З 2018 року - всесвітній альянс проти хутра FurFreeAlliance
  • З 2019 року - міжнародна коаліція проти хутра InternationalAnti-FurCoalition
  • Заборона використання тварин у цирках і дельфінаріях.
  • Заборона експлуатації тварин для жебракування і фотопослуг.
  • Заборона створення і функціонування притравочних станцій та контактних зоопарків.
  • Відмова від використання живих тварин для тестуванеї косметики, парфумерії та ін.
  • Розвиток реабілітації тварин і центрів утримання тварин, що постраждали від людини та її діяльності
  • Заборона хутрових ферм та відмова від кривавого матеріалу
  • Сприяння припиненню діяльності живодерів-догхантерів
  • Заборона евтраназії, як методу регулювання чисельності безпритульних тварин
  • Внесення диких тварин природного ареалу України, що знаходяться на межі зникнення, до Червоної книги України
  • Чітке визначення права власності на тварину та позбавлення такого права в результаті жорстокого поводження для забезпечення відповідальності власників
  • Сприяння створенню зоополіції та запровадження в Україні дієвої системи контролю і покарання за жорстоке поводження з тваринами.

На Всеукраїнському марші за права тварин було висунуто 11 вимог.

11 вимог Всеукраїнського маршу за тварин

Під час Всеукраїнського маршу за права тварин активісти з усієї України підписали меморандум із основними цілями зоозахисту до 2025 року.   Охочим взяти участь у Всеукраїнському марші за права тварин запропонували брати на мирну акцію своїх домашніх улюбленців та дітей.Крім того, учасники мирної акції могли взяти із собою саморобний тематичний плакат чи маску з зображенням тварини. Організатори також закликали відмовитись від партійних плакатів, хутряних виробів та алкоголю, а натомість зігріватись чаєм.